ΘΕΑΤΡΟ (photo σε IE)

Περιγραφή Μνημείου     Φωτοθήκη  (πηγή www.diazoma.gr)
 

Το αρχαίο θέατρο της Στράτου είναι χτισμένο σε μια χαμηλή κλειστή πλαγιά με θέα τον ποταμό Αχελώο και την κοιλάδα του. Δυστυχώς έχει καταστραφεί αρκετά από κατοίκους μεταγενέστερης εποχής οι οποίοι   χρησιμοποίησαν το οικοδομικό του υλικό για το χτίσιμο των σπιτιών τους.

Γραφική αναπαράσταση της κάτοψης του Θεάτρου.

Σώζονται οι θεμελιώσεις όλων των μερών του, το κοίλο, η ορχήστρα, η σκηνή και το προσκήνιο. Οικοδομήθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και έγιναν συμπληρώσεις του τους δύο επόμενους αιώνες. Βασικό υλικό είναι ο γκριζοπράσινος ψαμμόλιθος και ο λευκός ασβεστόλιθος.
     Είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο θέατρο της Αιτωλ/νίας, αλλά όχι και σε καλή κατάσταση. Σώζονται ακέραιες μόνο δυο κερκίδες του κοίλου του στο βορειοανατολικό του τμήμα, η πρώτη τιμητική σειρά καθισμάτων (εδωλίων), η κρηπίδα της περιφέρειας της ορχήστρας και ο σκεπασμένος με πλάκες αποστραγγιστικός αγωγός που ρέει γύρω-γύρω απ’ την ορχήστρα, έχοντας ως σκοπό την αποστράγγιση του νερού της βροχής.
                                                              Το κοίλο.

Η τιμητική θέση που προορίζονταν για τον ιερέα του Διονύσου και τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς.

Είναι ο χώρος που κάθονται οι θεατές. Αποτελούνταν από σειρές καθισμάτων και χωρίζονταν με στενές κάθετες κλίμακες (σκάλες), σε τμήματα σχήματος τραπεζίου, που ονομάζονταν κερκίδες.
     Στο αρχαίο θέατρο της Στράτου υπήρχαν 35 σειρές εδωλίων (καθισμάτων). Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι έντεκα θέσεις της πρώτης τιμητικής σειράς, που προοριζόταν για τον ιερέα του Διονύσου και τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και σώζονται ολόκληρες μέχρι σήμερα. Οι σκάλες ανόδου (κλίμακες) χώριζαν το κοίλο σε έντεκα κερκίδες. Η χωρητικότητά του ήταν 6.000 θεατών.
                                                                   Ορχήστρα

Ο χώρος της ορχήστρας. Διακρίνεται το κρηπιδωτό της περίβλημα .

Είναι o κυκλικός ισοπεδωμένος χώρος στη βάση του κοίλου κι έχει διάμετρο 16,50 μ.. Στο κέντρο της υπάρχει ο βωμός του Διονύσου, η Θυμέλη, που είναι αφιερωμένος στο Διόνυσο. Περιμετρικά διαθέτει αποστραγγιστικό σύστημα των νερών της βροχής.
Στο θέατρο της Στράτου διατηρείται ο αγωγός αυτός και το κρηπιδωτό περίβλημα της ορχήστρας πλάτους περίπου 30 εκατοστών.
                                                        

                                                                              Σκηνή

Το πίσω μέρος της σκηνής. Διακρίνεται η έξοδος του αποστραγγιστικού αγωγού.

Αρχικά ήταν μια ισόγεια ανοιχτή στοά μπροστά από την ορχήστρα και απέναντι από το κοίλο. Αργότερα η στοά αυτή κλείστηκε και προστέθηκε μια οροφή μπροστά από την πρόσοψη της σκηνής. Ο όροφος αυτός, που στηριζόταν στο ισόγειο οικοδόμημα, χρησίμευσε για να στηθεί μια υπερυψωμένη σκηνή, το προσκήνιο, όπου εξελισσόταν η δράση του έργου. Δεξιά και αριστερά υπήρχαν διάδρομοι, για να κινούνται οι ηθοποιοί. Αυτού του οικοδομήματος σώζεται η θεμελίωση στο Αρχαίο θέατρο της Στράτου.

 

Πηγή : "Εκπαιδευτικό Ταξίδι σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αιτ/νίας" - Αγρίνιο 2003