6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

3ο Γραφείο Π.Ε. Νομού Αιτωλ/νίας
 

 

 

 Photo Album

Σελίδα φωτ/ιών

 mail@dim-strat.ait.sch.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1.
 Ίδρυση : έτος 1900

2. Προαγωγή : ΦΕΚ 249/9-8-1955 2/θ
                     ΦΕΚ 786/66/21-9-1966 4/θ
                     ΦΕΚ 674/26-9-1970 5/θ
                     ΦΕΚ 483/24-9-1973 6/θ

    Το 1974 χτίστηκε νέο κτίριο στο νέο οικισμό Στράτου μετά από αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων, λόγω της απόφασης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για ανασκαφές στο χώρο της Αρχαίας Στράτου. Το σχολείο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή. Η δύναμη του σχολείου σε μαθητές κυμαίνεται από 90-100 μαθητές. Στο σχολείο υπάρχουν υπολογιστές που είναι συνδεμένοι με ISDN γραμμή στο Διαδίκτυο (Internet). Στο σχολείο μας επίσης φυλάσσονται και τα αρχεία του καταργημένου Δημοτικού σχολείου Ματσουκίου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
   
Το σχολείο μας ήταν από τα πρώτα στο Νομό Αιτωλ/νίας στο οποίο εφαρμόστηκαν προγράμματα Δοκιμαστικής Εφαρμογής. Από το 2001 επίσης λειτουργεί Ολοήμερο με δύο τμήματα. Κατά καιρούς έχουμε λάβει μέρος σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Ολυμπιακής Παιδείας.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος, ενώ στο τέλος της χρονιάς διοργανώνεται τελετή λήξης μαθημάτων, η οποία περιλαμβάνει αγώνες αθλητικούς, Θεατρικό έργο και παρουσίαση τραγουδιών από το μουσικό τμήμα του σχολείου. 

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι τοπικές βλάχικες ενδυμασίες που φορούν οι μαθητές στις Εθνικές γιορτές. Είναι φορεσιές κοσμήματα που διατηρούν με μαγάλη φροντίδα και προφυλάσσουν από τη φθορά του χρόνου στα σεντούκια τους οι κάτοικοι. Πολλές από τις βλάχικες φορεσιές κοσμούν την ιδιωτική συλλογή της αείμνηστης Δώρας Στράτου (Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών).

Σημείωση :

    Στο νομό Αιτωλ/νίας υπάρχουν πέντε (05) "βλαχοχώρια" (Στράτος, Όχθια, Γουριώτισσα, Παλαιομάνινα, Αγράμπελος)

    "Βλάχος", κατά γενική παραδοχή των ειδικών, δηλώνει ιδιότητα κι όχι εθνική ταυτότητα ή φυλετική συγγένεια. Σημαίνει το δίγλωσσο, τον ορεσίβιο βοσκό ή το βοσκό προβάτων απλώς. Για το "βλάχικο" γλωσσικό ιδίωμα υποστηρίζεται ότι είναι ένα από τα 4 νεολατινικά ιδιώματα που προέρχονται από τη βαλκανική λατινική γλώσσα, όπως είχε διαμορφωθεί μετά την επαφή της με τις γλώσσες των κατακτημένων λαών και ότι είναι αδελφή με τη Δακο-Ρουμανική.   

Τα στοιχεία δόθηκαν από το Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Στράτου κ. Καμπέρη Νίκο
 

 


copyright © 2004   www.dimos-stratou.gr